26 December, 2017

УПРАВНИК ЗГРАДЕ - ПОТПУНО НЕЗАКОНИТО - НАЛОЖИО СТАНАРИМА ДА ПРИЈАВЕ ПСЕ КАО ЧЛАНОВЕ ДОМАЋИНСТВА! (саопштење за новинаре)

Наше Удружење обавештено је од своје мреже на терену да је Управник зграде на адреси Боривоја Стевановића бр. 43, Београд, на састанку Стамбене заједнице потпуно самовољно и НЕЗАКОНИТО, под тачком 4 – „Разно“ (в.прилог) НАЛОЖИО станарима, власницима паса, да пријаве своје кућне љубимце као чланове домаћинства и да ће, по том основу, плаћати већу месечну потрошњу воде.

Као Удружењу, које се већ преко 14 година бори за живот и права паса, познато нам је да постоји мањина која заиста, али на њихову жалост и личну несрећу, дословце не подноси псе. Углавном су разлози страх од паса и патолошка мржња према њима.  Међутим, ипак смо (непријатно) изненађени таквом смелошћу појединца, који се нашао на месту Управника дотичне зграде, да ЛИЧНИ став, или сопствену нетрпељивост према псима, неупућеним станарима подметне као законом прописану обавезу. Поготово што се позвао на нови Закон о становању и одржавању зграде („Службени гласник РС“ бр. 104/2016) приликом позива на састанак Стамбене заједнице, а који у свом члану 3, став 2. тачка 42. јасно дефинише ко се има сматрати чланом домаћинства, дакле само људи, али НЕ и пси!

Да ли је дотични Управник уопште прочитао Закон на који се позива?

Но, то није крај, па тим истим власницима паса наговештава да ће трошкови воде бити увећани јер, наводи Управник, „потрошња воде се дуплирала“... Да није трагично, било би заиста смешно, те хајде да подсетимо да се пси не туширају, не врше нужду у тоалету, не повлаче воду за собом, не перу судове, не кувају, не заливају цвеће, не перу своја моторна возила јер их не поседују и не перу своје гараже или окућнице... Живела невероватна Србија – у којој свега има – чега нигде нема!

Нажалост овај случај нам је открио да већ неки власници паса плаћају увећани износ за месечно утрошену воду, тј. да су и од њих тражили да своје псе пријаве као „чланове домаћинства“, али и да је то  већ спроведено?! Д.Ј. нас је обавестила да је таквим истим поводом, када је од станара у њеној згради тражено исто, ишла и у „Инфостан“ , где јој је речено да ништа не знају о томе, али да верују да то може, па само сазнали да она већ неко време има као „члана домаћинства“ свог пса и да плаћа воду за њега...

Овим поводом позивамо станаре, власнике паса, али и све друге грађане да СВЕ проверавају што би неко од њих тражио или им „налагао“, сви закони су доступни на интернету, а од Инфостана и свих других надлежних да изврше контролу и да сместа УКИНУ незакониту, а дискриминаторску меру према власницима паса! Такође тражимо да се свим тим људима врати новац за чију наплату није било законског основа!

Убеђени смо да таквих случајева има још у Београду, а како ли је тек у остатку Србије не смемо ни да помислимо, јер је однос према псима неупоредиво гори него овде.

Нови закон = нове злоупотребе: ДОКЛЕ ВИШЕ?


Председник ЕИ17

Даница Дробац


UPRAVNIK I PSI2


Наше писмо упућено управнику дотичне зграде:

УПРАВНИКУ ЗГРАДЕ

Боривоја Стевановића бр. 43

11 000 Београд

Поштовани,

Обавештавамо Вас да КРШИТЕ Закон о становању и одржавању зграде („Сл. гласник РС“ бр. 104/2016) и то  његов чл. 3, став 2, тачка 42, који прописује ко се има сматрати чланом домаћинства, те пси или кућни љубимци, никако то не могу постати.

На састанку Стамбене заједнице под тачком 4. „Разно“ незаконито сте наложили станарима да пријаве своје кућне љубимце, или псе, као „чланове домаћинства“ (?!) и још сте потпуно неовлашћено наговестили месечну дуплу наплату трошкова воде по том основу?!

Цитирамо наведени члан Закона који сте Вашом самовољом прекршили захтевајући од станара зграде, чији сте Управник, да пријаве своје псе као чланова домаћинства: „ Чланом породичног домаћинства, у смислу овог Закона, сматрају се супружници и ванбрачни партнери, њихова деца, рођена у браку или ван њега, усвојена или пасторчад, њихови родитељи и лица која су они дужни да издражавају, а која станују у истом стану или породичној кући.“

Таквим Вашим незаконитим налогом станарима прекршили сте и одредбе Закона о забрани дискриминације, који је Скупштина Републике Србије усвојила још 2009. године.


У Београду, 24.12.2017.

Удружење за заштиту животиња

„Европска иницијатива 17“

Београд