03 February, 2010

Saopštenje za medije – Stari Merkator, 4 trovanja

Beograd, 2.februar 2010.

Saopštenje za novinare

Serijski ubica pasa iz Goce Delčeva br. 33, Novi Beograd: «antologija» zverskih likvidacija četvoro pasa samo za par dana i istorijat «nestanka» brojnih drugih sa istovetne lokacije!

U roku od samo para dana NN lice sa adrese Goce Delčeva 33 je nedozvoljenom upotrebom najstrašnijih otrova UBILO četiri psa, svi «odrađeni» po Programu Grada, (sterilisani, čipovani, vakcinisani), dakle INVESTICIJA Grada i bez ijednog incidenta sa sugrađanima, njegovi DOBRI psi! Bili su «zaštićeni» jer su čipovani na «EI 17» o kojima brinu njeni članovi – njihovi staratelji, ali od čudovišta u ljudskom obliku i psihopate, zaštite NEMA!

Na istoj toj lokaciji, pre više od dve godine, trovani su psi i stara kujica Ema je stradala, a pas Žuća je spašen i od tada je srećno udomljen kod normalnih i plemenitih ljudi, koji, srećom, čine većinu!

Svakodnevni teror koji trpe naši staratelji od manjine svakim je danom sve nepodnošljiviji: od verbalnih napada, vređanja («gusko», «bolesnice», «skote») do fizičkih pretnji na granici fizičkog obračuna! Sa iste adrese misteriozno je 22.09.2009. «nestao» pas Roki, čip 891013990039365 (slika), a pet dana posle, dva šteneta... Staratelj ubijenih pasa, u Goce Delčeva 33., imao je 31.12.2009. ozbiljniji sukob sa komšijom sa istog sprata kojom prilikom je pesnica dotičnog tik uz njegovu glavu prošla, a komanda je bila «marš napolje» iz lifta u kome je bio sa svojim psom! Nakon tog incidenta počinje serijsko ubijanje pasa: 1. 8.01.2010. nađena je mrtva kuca Mila, čip 891009000008085. (slika), 6 godina stara i miljenica celog kraja oko starog Merkatora; 2. 15.01.2010. kuca Trudi (slika) 6 godina stara, čip 8911013990023758, nađena je kako tumara, cvili i trese se kao prut, smesta je odvedena kod dr. vet. med. Vladimira Magaša, dva dana se borila svim snagama uz svu nadljudsku vet.pomoć, ali ipak je uginula 17.01., a veterinar je odmah posumnjao na trovanje organo fosfatima! Davala je šapu, a na zahtev da da i drugu, prevrtala se na leđa i igrala kao najblaženije biće! Bila je mala Serena Vilijams! 3. 25.01.2010. pas Žuća, čip 891013990038067, viđen ujutro u 07,30 kako veselo trčkara, nađen je mrtav samo pola sata kasnije! Leš je dat na obdukciju na Veterinarskom fakultetu i u njegovom želucu nađen je otrov iz grupe cijano fosfida! Bio je velika maza i NIKADA nije zalajao! 4. Sutradan, 26.01.2010. nađena je mrtva kuca Lokica, bakica od 13 godina, sterilisana i obeležena! Svi psi su identično izgledali: malo pene, puno tečnosti i malo sukrvice! «EI 17» će podneti krivičnu prijavu protiv lica na koje sumnja, iako je to krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti! Ovaj slučaj je specifičan jer se radi o predumišljaju s obzirom da je svaki pas trovan planski i sistematično u razmaku od nekoliko dana, što zabrinjava sve normalne ljude da tako poremećena osoba živi u neposrednom okruženju.

Teror trovanjem životinja u Beogradu traje već dvadeset godina! Ono što je odavno postalo neshvatljivo za sve civilizovane građane, a to je kako se takav «manir» uklapa u evropske vrednosti i u težnju ove zemlje da bude smatrana u svetu «civilizovanom»? Ovo tim pre jer zakoni su veoma jasni u tom pogledu: Zakon o proizvodnji i prometu otrovnih materija, još uvek važi u delu koji se odnosi na pesticide (do donošenja novog) u svom članu 59. nedozvoljeno korišćenje otrova tretira kao krivično delo i predviđa kaznu zatvora do 5 godina, ali i oduzimanje otrova! Zakon o hemikalijama, usvojen 2009. dozvoljava upotreba otrova samo pravnim licima i preduzetnicima, a u slučaju fizičkih lica Agencija za hemikalije izdaje dozvolu, uz precizno navedene uslove i sa svim ličnim podacima, ali i o svrsi. Kazna je do 50.000,00 dinara za zloupotrebu. Krivični zakon za krivična dela izazivanja opšte opasnosti (član 278.) predviđa kazne zatvora do 5 godina; ubijanja životinja (član 269, stav 2) do 3 godine i zagađivanja hrane i vode za životinje (član 273, stav 1 i 3) do 3 godine! Kako je moguće da za ovakvo postupanje koje po zakonima ove zemlje predstavlja četiri krivična dela i niz drugih prekršaja, sa zbirnom zatvorskom kaznom od 16 godina ukupno, NIKO NE REAGUJE? Zakoni su predvideli sve mehanizme za otkrivanje ivršioca jer biće krivičnog dela po zakonu je jedno jedino, ali više je nego očigledno da «razliku» prave državni činovnici, svako u delokrugu svoje nadležnosti, koji primaju platu iz budžeta da bi sprovodili zakone!

Otvoreno i javno pitamo državu Srbiju zašto donosi zakone ako nema nameru da ih sprovodi? Da li samo da bi rekla predstavnicima EU da ih je donela? Dokle će brojni činovnici na njenim jaslama za platu i u njeno ime, a u radno vreme da sprovode svoj lični stav? Dokle će kriminalno ponašanje pojedinaca da dozvoljava, a nas ostale da lišava brojnih drugih prava? Da li se mi, lojalni i civilizovani građani, nalazimo u laboratoriji za ispitivanje ljudske izdržljivosti?

Pomenuta krivična dela izvršio je samo jedan (ne)čovek! Tražimo od države Srbije da ga indentifikuje i osudi, u protivnom bićemo prinuđeni da se obratimo svetu, a protiv svoje zemlje. Javnost upozoravamo da više ni jedan ovakav akt nećemo tolerisati i obratićemo se svim relevantnim instancama u zemlji i svetu! U novom milenijumu ne želimo da živimo sa brutalnom palanačkom metodom eksterminacije životinja naočigled svih nas i to usred Beograda, za koji čitamo da je «evropski»!

Molimo sve plemenite sugrađane ovom tužnom prilikom da obrate pažnju na psa Rokija i provere čip ako sličnog negde vide, sa molbom da nam jave, a iskreno se nadamo da u stvari nije ubijen.

 

Predsednik EI17

Danica Drobac