03 March, 2010

Nečuvena demonstracije sile gradskih organa i službi

Danas se desilo nešto strašno, neshvatljivo i za svaku osudu! Skromnoj ženici, pripadnici romske nacionalne manjine, koja ima kuću i dvorište u vlasništvu u Mirijevu, koja voli životinje i ima ih u većem broju, danas su bespravno i nezakonito silom upali na njen privatni posed komunalni inspektor opštine Zvezdara zajedno sa šinterima! Na njene oči oteli su joj sedam njenih pasa i svojim telom sprečila ih je da joj uđu i u kuću! Maltretirali su je, odgurivali, ženica je u godinama, da ne kažem da je poprilično stara... to je beda i sramota! Zar se to plaća novcem nas poreskih obveznika?

Priča je, nažalost, "uobičajena", ali epilog svakako nije jer to je skandal bez presedana u "novije" vreme! Svi mi znamo da su se mrzitelji životinja neverovatno okuražili poslednjih godina u svom progonu životinja, naročito pasa, pre svega zahvaljujući kontinuiranoj hajci u većini medija protiv pasa, ali i inertnosti nadležnih po tom pitanju. Maltretiraju razni predsednici kućnih saveta tako što brane onima koji imaju psa, na primer, da uđu u lift, u zgradu (valjda su ih kupili svojim sredstvima?), dobacivanja, "zabrane" prolaska ispod, ispred...čega god "njihovog" do gađanja sa prozora lukom, krompirom i jabukama zimi, a leti paradajzom i jajima... Sve je to svakodnevnica, posebno u naseljima Beograda i skoro da se smatra normalnim?! Zagrcnuh se, gde tu beše, čuh neka Evropa? Ne treba biti maštovit i zamisliti koje dimenzije taj progon dobija ako se neko usudi, kao naša članica, da u takvoj sredini se "drzne" da drži veći broj životinja, zar ne? Ubogu ženicu, siromašnu, a plemenitu kao i svi siromasi ovog sveta, neprestano proganjaju zbog pasa, prete joj, pa čak i šinterima?! Trpi danju, noću, mesecima, godinama, ali ih i dalje beskrajno voli sve do jednog! Gle "čuda" trebalo je da se komšija odbornik (A.D.) "zainteresuje" za slučaj i odmah je "problem" rešen: u dosluhu sa sada već čuvenom Komunalnom službom još čuvenije Opštine Zvezdara, inspektor T. izašao je na teren i dobio nalog od šinterske službe da krenu u kršenje brojnih zakona, vršenje krivičnih dela, drugih prekršaja i diskriminacije protiv pripadnice jedne manjine! O bolu, stresu i agresiji prema jadnoj ženici ne smem ni da razmišljam, gurali su je, urlali na nju, na njene oči sajlama vukli njene jadne izbezumljene pse koji su cičali...pozlilo joj je, skočio joj je pritisak, drhtala je kao prut i plakala ne suzama, već dušom....

ZAŠTO? KO TO SME 2010. godine usred Beograda?
Smeju oni koji se plaćaju novcem poreskih obveznika i koji bi, po definiciji, trebalo nama - grđanima da služe! Oni su, ni manje ni više, izrvšili nasilni upad na privatan posed, zloupotrebili službena ovlašćenja, oštetili i narušili privatno vlasništvo....itd.! Sama inspekcija nije ispunila čak ni predviđeni postupak po zakonu u takvim slučajevima, a to je uručivanje Rešenja o uklanjanju prekobrojnih pasa! Ni policija NE sme ni u čiji privatni posed nasilno da uđe bez naloga dežurnog sudije i sa izuzetkom teških krivičnih dela i osnovane sumnje! Dakle, ono što policija NE sme, opštinari i šinteri smeju?! Sila Boga ne moli!
Psi su odvedeni u Rakovicu i već sutra svi će biti stavljeni na program, ali će i svi do jednog biti vraćeni! Zvala sam VS Beograd i odmah su rekli da znaju za slučaj, ali da ih je naša članica dobrovoljno predala???!!!!! Šta drugo mogu da kažu?
G. Terzin je upoznat sa slučajem i bio je takođe šokiran, ali je nedvosmisleno reagovao ispravno i potvrdio gore navedeno da će svi do jednog biti vraćeni!
Ovakve stvari su se radile 90-tih godina... Ovako nešto zaista otvara veliki broj pitanja, ali i zabrinjava...
Opština Zvezdara već prednjači po broju životinja ubijenih od strane građana na njenoj teritoriji, ali i po kontinuiranom progonu njenih službi pasa, pišu rešenje za kućice, rešenja za uklanjanje prekobrojnih plemenitim građanima koji su svi do jednog uzeli mešance sa ulica i za toliko "rasteretili" budžet Grada i umesto pohvalnice ili pola džaka hrane, videli smo šta "dobijaju"...

Treba reći da Odluka o držanju kućnih ljubimaca( dva psa i dve mačke po domaćinstvu) više ne važi, jer je doneta daleke 1995. i u suprotnosti je sa Zakonom o dobrobiti životinja koji je Skupština usvojila prošle godine 2009. Međutim, oni ne haju za to kao ni za pomenuti Zakon koji je lex specialis u materiji!

Toliko o "evropskom" Beogradu i Srbiji zemlji koja je podnela kandidaturu za EU!