31 July, 2011

Pomoć u hrani i veterinarskoj nezi za životinje u privatnim prihvatilištima

U okviru Strategije za rešavanje problema pasa lutalica u Beogradu, i ove godine odlukom gradonačelnika Sekretarijat za komunalne i stambene poslove finansirao je nabavku dela hrane i veterinarske nege za napuštene životinje smeštene u privatnim prihvatilištima. Po završenom konkursu, pomoć je dobilo jedanaest udruženja i društava.
 
– Grad Beograd ove godine opredelio je oko 14,1 milion dinara za tu namenu. Ovim sredstvima omogućena je pomoć za 1.761 psa i 345 mačaka, smeštenih u jedanaest uredno registrovanih azila. Sredstva su namenjena isključivo za nabavku dela hrane i veterinarsku negu za napuštene životinje smeštene u ovim prihvatilištima. Konkurs se sprovodi četvrtu godinu zaredom i predstavlja dobar model uspešne saradnje između javnog i privatnog sektora. Realizacijom konkursa grad nastavlja da stvara uslove za humani pristup i brigu o životinjama i pokazuje rešenost da se promeni odnos  prema njima, u saradnji sa svim relevantnim partnerima – rekao je Predrag Petrović, gradski sekretar za komunalne i stambene posloce.
 
Sredstva su dobila sledeća udruženja i društva: Društvo za zaštitu životinja i razvoj građanske svesti „Feniks” sa 20 pasa, Društvo za zaštitu životinja „Opstanak” sa 52 psa, Društvo ljubitelja životinja „Kasper” sa 94 psa, „Pomoć životinjama – Help animals” sa 243 psa i 172 mačke, Udruženje za zaštitu životinja i životne sredine „Respekta” sa ukupno 500 pasa, Društvo za zaštitu životinja S.O.S. „Animals” sa 409 pasa, Udruženje građana „Pro Anima” sa 80 pasa i 70 mačaka, Udruženje za zaštitu životinja „Humanitarno društvo Obrenovca” sa 53 psa, „Udruženje za pomoć životinjama i edukaciju građana” sa 35 pasa i osam mačaka, Društvo za zaštitu životinja „Zoovita” sa 120 pasa i 12 mačaka i „Evropska inicijativa 17”, sa ukupno 155 pasa i 83 mačke.
 
Ove godine prvi put obezbeđuje se i veterinarska nega za životinje u privatnim prihvatilištima (ranije je bila samo pomoć u hrani), a broj životinja veći je za oko petsto u odnosu na lane.