27 April, 2017

PROTESTNO PISMO BRIŽIT BARDO TRAMPU

13. april 2017, Pariz

Gospodine Predsedniče,

I ovom prilikom iskazujete Vaš prezir prema nasušnoj potrebi da se priroda sačuva i da se zaštiti njen biodiverzitet.

Nakon što ste doveli u pitanje postignut Dogovor o klimi u Parizu (COP,21), Vaša odluka da dozvolite lovcima sa Aljaske da gone medvede, vukove i njihovo potomstvo, čak i u njihovim prirodnim jazbinama, je, s pravom, skandalizovala svetsku javnost.

Dozvolili ste lovcima da ubijaju životinje i iz helikoptera, moćiće da ubijaju i medvede u zimskom snu, a tom Dozvolom obuhvaćeni su i prirodni rezervati pod zaštitom. Kakva podlost... kakva sramota!

Vaša prijateljica, Sara Palin, koja predstavlja pravu ekološku katastrofu, moći će da puca "iz sve snage" i da seje smrt svuda, ali šta ćete ostaviti u nasleđe budućim naraštajima, ukoliko ih uopšte i bude, nakon ovakvog poduhvata masovnog uništenja?

U ovom užasavajućem vremenu, u kome čovek uništava sve, stremeći, tako, sopstvenom nestanku, dužnost je svakog državnika da ima dugoročnu viziju i da brani mir, a ne nasilje, uključujući i ono prema svim vrstama koje nastanjuju ovu planetu i koje imaju ista prava, kao i mi...

Gospodine Predsedniče, ne znam da li ćete imati sluha za ovaj moj vapaj, koji Vam, danas, prosleđujem putem Twitter-a, s obzirom da je on, čini se, zvanični kanal Vaše komunikacije sa javnošću, ali se usuđujem nadati da ćete, u trenutku lucidnosti, povući ovu apsurdnu odluku koja predstavlja ZLOČIN ČOVEČANSTVA PREMA PRIRODI.

Mili Bože, kakva tuga....

 

s.r. Brižit Bardo

 

Prevela: Danica Drobac

 

 

17953018_118132508735817_8361732853530411167_n