17 January, 2010

Zlostavljanje i pokušaj ubistva psa – saopštenje za medije

Beograd, 29. 12. 2009.

Obaveštavamo javnost da je ovog vikenda NN lice zlostavljalo psa i pokušalo da ga ubije, a to je samo jedan u nizu napada na ulične životinje u talasu višegodišnje agresije prema njima koji ne jenjava... a divna novogodišnja „čestitka“ beogradskim psima!!! U Čelebićkoj ulici na Miljakovcu, nepoznati počinilac je napravio ručno omču koja je sastavljena od niza manjih žica i pokušao je psa Vučka, mešanca o kome brinu naši staratelji i članovi, da uhvati, nameru možemo svi da pretpostavimo!?

Pretpostavljamo, pošto barem dobronamernih očevidaca, nažalost, nema, da je pas nekako uspeo glavu da izvuče iz omče „domaće radinosti“, ali u begu ona se usekla u donji deo tela, oko prepona i samog organa! Pas je doživeo strašne traume i satima nakon toga nije dozvoljavao da mu se pomogne od straha! Da mu nije pružena pomoć, uginuo bi u najstrašnijim mukama! Veterinar je morao psa da sedira da bi mu se pomoglo i jedva je i on useklu žicu po celom telu uspeo da skine: naravno ostale su duboke i bolne povrede! Pogledajte sami snimak intervencije.

No, nije „slučajno“ što se takva strahota dešava u Čelebićkoj ulici jer ona izbiljno konkuriše Mirijevu, čuvenom po zlu prema životinjama! Ni manje ulice, ni manje pasa, međutim mržnja, progon i maltretiranje pasa je dostiglo neizdržive razmere, iako ni jedan jedini taj pas nikoga nikad nije dirao! Takvi se uvek služe zamenom teza i sopstvenu agresiju i mržnju podmeću psima koji ne mogu da se brane jer ne govore „naš“ jezik! Dokle je to išlo dovoljno je reći da psi konstantno „nestaju“ na toj lokaciji, da je predsednik kućnog saveta „zabranio“ našoj članici da ulazi u zgradu u kojoj ima stan u vlasništvu jer ima psa (?!!!), kućice za pse stavljene ispod samog prozora staratelja su im „smetale“ iako se nalaze bočno, prijavljivali su ih inspekcijama, mi se sudski sporili i dobili, ali kućice su, u međuvremenu nestale, tj. ukradene su ili su uništene!

Pravi rat besni između nas i takvih stanara, treba li reći da je naš član isti ovaj vikend izašao iz bolnice posle operacije kancera i šta ga je dočekalo po izlasku? Imaju li pravo normalni ljudi da žive kao sav normalan svet? Više je nego očigledno da nemaju! Podsećamo da psi po Strategiji koju je Grad usvojio imaju pravo da budu na ulici, da novi Zakon o dobrobiti daje pravo svim životinjama na sklonište (član 6.), pa i psima na ulici, da takvi stanari krše sijaset zakona, ali vrše niz krivičnih dela takvim svojim ponašanjem (212, 269, 268, 343 KZ RS), da psu nije u prirodi da napada čoveka i ako ih niko ne dira neće reagovati, a lajanje nije „napad“ već jedini „jezik“ psa, a stara izreka s pravom tvrdi da „pas koji laje, ne ujeda“!

Prostaci su agresivni i isključivi i ne mora niko da voli životinje, ali ako je došao u grad da živi mora da se nauči građanskoj tolerenciji! Takve umesto neko da sankcioniše i edukuje, oni „kolo vode“ i doslovce nekažnjeno sprovode teror nad psima i ljudima koji ih štite! Pogledajte snimak psa koji je proglašen od takvih iz iste te ulice da je „zver“ koja ujeda sve živo! Snimak je napravila osoba koja samo tu šeta, eto kako „reaguje“ na nepoznate ako se psu normalno priđe!

Ako iskreno želimo da se pridružimo EU onda smo dužni da prihvatimo njen sistem vrednosti i civilizovanog sveta. Zaista je kucnuo poslednji čas da se prenemo i javno se distanciramo kao društvo od ovakvih „sistema vrednosti“! Ne može da se toleriše ni u jednoj demokratskoj državi koja sebe smatra iole civilizovanom ovakvo divljanje polusveta i primitivaca. Ljude koji vole i imaju svoje kućne životinje neretko gađaju u glavu jabukom, krompirom, lukom sa takvih prozora, iako su se po propisima vladali!

Svi ti koji su „pobegli“ od životinja ne žele da dele novo mesto stanovanja sa njima, pa čak ni u stanovima ljubitelja, o uličnim – da i ne govorimo! U tom smislu zaista pozivamo javnost da osudi ovakav izopačeni monstruzni čin, a nadležne da, svako u okviru svog delokrug posla, intenziviraju svoje napore u cilju primene važećih zakona! Stvarno, dosta je bilo....