16 January, 2010

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas odgovorio na pitanje o statusu staratelja

U Novostima od ponedeljka, 11. januara 2010. godine, u delu Građani pitaju gradonačelnika Beograda (str. 36), Dragan Đilas odgovorio na pitanje koje mu je postavio staratelj uličnih pasa.

Pitanje:
- Prijatelj i ja samo hranioci napuštenih pasa lutalica i vakcinisali smo ih na svoje ime. Mogu li nas zbog toga kazniti i tretirati kao vlasnike napuštenih pasa? (Marina Knežević)


Đilas odgovorio:
- Možete da budete tretirani kao vlasnici pasa po zakonu, ali se u praksi tretirate kao staraoci gradskih pasa. Dobro je da ima ljudi koji žele da pomognu ne samo napuštenim životinjama nego i nama u Gradu. Hvala na tome. A predlog stručnih službi je da pse koje ste registrovali na vaše ime pokuašate da udomite ako nemate uslova da sami brinete o njima.


Ovakav odgovor je poražavajući! Hvala na komplimentima što pomažemo Gradu i zbog toga verovatno bi trebalo svi da mašemo repom od sreće jer eto prvi put nam se neko zahvaljuje što isključivo svojim sredstvima GODINAMA, ne samo brinemo o uličnim psima, već ih i sterilišemo, lečimo, plaćamo skupe operacije, kupujemo kućice (koje inspekcije odnose?!) šta god da treba... Međutim, stav po pitanju uličnih pasa i dalje je licemeran do kraja! Podsećamo da je prvi CNR Grad dozvolio, stvarno danas "daleke" 2002. godine! Onda je 2006. isti potvrdio usvajanjem Strategije, koja takođe podrazumeva primenu CNR programa i evo, sve do danas ti psi su "nezakoniti": vrh Grada podržava Strategiju, ali njegove sve službe vode dijametralno suprotnu politiku! To je šizofreno i pitamo se da li je neko uopšte normalan???? Posle, evo, 8 godina od prvih sterilisanih pasa na ulicama Beograda, uz dozvolu Grada, nisu u stanju da evidenciju prilagode stvarnosti?! Postavlja se drugo pitanje, ako nijedan propis i zakon ne prepoznaju starateljske, ulične, gradske kakve god pse na ulici jer to nije po zakonu, kako se onda mogu trošiti sredstva iz gradskog budžeta za njihovu sterilizaciju??????

Konačno, umesto da dobijemo Plaketu zahvalnosti što godinama brinemo iz svojih džepova isključivo, svako od nas rizikuje da plati enormnu svotu za "napuštanje" psa po novom Zakon o dobrobiti životinja, samo zato što je brinuo u ovim izuzetno teškim vremenima o uličnom psu! To nema nigde, zaista!

A pitanje svih pitanja je sledeće: KAKO ĆE UOPŠTE DA REŠE PROBLEM IZBACIVANJA PASA NA ULICI AKO U EVIDENCIJI NE POSTOJI JASNA DISTINKCIJA IZMEĐU VLASNIČKIH I AUTENTIČNO ROĐENIH NA ULICI?
Kao da neko ne želi da reši problem?