16 January, 2010

Višedecenijski teror trovanja uličnih životinja

Sećamo se svi, nekad davno, da se jedva moglo pročitati u novinama da neko u Beogradu truje životinje. Bilo je veoma retko... To je bio „manir” u selima... Komšije se zavade, jedan drugom potruju životinje od kokošaka do pasa i mačaka! Od devedesetih godina pa do danas to je teror koji ne jenjava u samom Beogradu!!! Stotine pasa i mačaka su ubijene trovanjem za ove skoro dve decenije i.... ništa! Ne postoji nijedna iole civilizovana zemlja, ili makar težila da to postane, koja apsolutno nemo i skrštenih ruku to posmatra evo dvadeset godina kao što to radi Srbija i Beograd!!

Sećam se da je samo januara 2005. u roku od nedelju dana otrovano 17 BB pasa na četiri lokacije: Mirijevo, Novi Beograd, Kumodraž i Višnjička Banja! Gde su „bezimeni”, tj. svima nama nepoznati psi, za koje nema ko da kaže da su uopšte postojali... plus vlasnički! Svaki dan, ali svaki dan neki nesuđeni „sugrađanin” ubija pse i mačke jer „mu se može”...

Evo ovih dana, od kraja decembra u Denkovoj bašti tri nedelje neko ne prestaje da baca kreozan! Jedan pas je uginuo, drugi je jedva preživeo! Juče je u osnovnoj školi, u školskom dvorištu (???!!!!) nađena puna kesa neke hrane sa kreozanom!

Prekjuče na Novom Beogradu otrovana je ženka čipovana na EI17, a par dana pre toga, uginula je druga ženka od petardi: dobila je infarkt, bila je srčani bolesnik! Takođe, ovih dana u Jurija Gagarina otrovana su 3 psa... spisak dobrih i sterilisanih pasa koji su nosioci rešenja problema njihove prekobrojnosti je predugačak jer ubijaju ih svakodnevno!

Baratanje otrovom od strane neovlašćenih lica nije dozvoljeno! Sejanje otrovnih supstanci po javnim površinama je krivično delo izazivanja opšte opasnosti! Ubijanje životinje je krivično delo, takođe, po Krivičnom zakonu Republike Srbije. Dalje, kreozan kao obojen pesticid ZABRANJEN JE ZA UPOTREBU zbog visoke toksičnosti i duge karence pre par godina u ovoj zemlji! Ako je sve to tako, a jeste, kako je moguće da se i dalje MASOVNO TROVANJEM UBIJAJU BEOGRADSKE ŽIVOTINJE? Odgovor je vrlo jednostavan, ali i posve poražavajući! Nadležni, svi u lancu sopstvenog delokruga, uopšte nisu zainteresovani čak da zakon primene! Policija je uglavnom polupismena i većina sprovodi u radno vreme i za platu – lični stav! Osim rukovodećeg kadra i čast izuzecima kojih uvek ima, niži radnici nisu hteli ni da izađu na teren! Mi treba da im objašnjavamo šta zakon nalaže?! O inspekcijama da ne govorim, a najtragičnije od svega je što ne postoji nijedna specijalizovana služba za dekontaminaciju! "Sapiru" kako reče jedno službeno lice, vodom...!!! Osim šintera da pokupe leš, nema nikog... Sistem je primitivan i ne raspolaže potrebim mehanizmima, a hoćemo u Evropu i beli svet... Zakon ne pravi razliku između bića krivičnog dela što znači da bi policija u svakom slučaju kada nepoznati izvršilač izvrši neko krivično delo trebalo da izvrši sve istražne radnje i iskoristi sve zakonske mogućnosti da otkrije izvršioca! Međutim, njima to ne pada na pamet! Ako na nekog sumnjamo da je on otrovao životinje, uz nalog dežurnog sudije, policija ima pravo da izvrši pretres stana! Pitanje dokazivanje nije jednostavno jer bi neko trebalo da prisutvuju takvom činu, ali duboko smo uvereni da je nekom zaista stalo da to prestane, valjda policija ima svoje metode, da bi se poneki izvršilac mogao identifikovati! Dalje, mediji, posebno TV Studio B prednjači i dalje u hajci protiv pasa. Takav ambijent na najdirektniji način daje „legitimitet” obračunu „građana” sa psima! Ta TV kao da nije shvatila da Grad više ne ubija pse!? Posebno što se finansira iz istog tog budžeta iz kog se finansira i sterilizacija tih pasa??!!!! Molili smo neke ljude čiji su vlasnički psi otrovani da tuže Grad! Do sada niko nije bio spreman da to učini, mi ne razumemo zašto jer jedino ako bi počeli da plaćaju debele odštete za emotivni gubitak, stres, duševnu bol... možda se neko i prene?