13 January, 2010

Pismo TV B92

Poštovani novinari,
 
Izražavajući iskreno poštovanje prema vašoj teškoj i „trnovitoj“ profesiji, naročito u ovim našim „zapuštenim i tranzicionim“ uslovima, a posebno prema vama koji radite za kuću kao što je TV B92, moram da kažem da iskreno žalim što je emitovan juče u vestima (ni manje, ni više!) prilog o psima u Mirijevu. A šteta naneta istini kao i tim jadnim stvorenjima je nenadoknadiva.
 
Kako je do toga došlo zaista ne znam, ali jedno je sigurno a to je da ste bili žrtve manipulacije i globalno i lokalno. Globalno pored podsetnika koji vam dostavljam u prilogu, želim samo da dodam da su psi u Beogradu masovno pobijeni, naročito za vreme vanrednog stanja, a ostale su samo male „oaze“, od kojih je Mirijevo samo jedna, jer tu stanujemo mi, njihovi lokalni zaštitnici, tako prikazivanjem „oaze“ svakako se ne može pružiti prava slika situacije na terenu. Lokalno, uvučeni ste u priču gde g. Branko (Brka sa bradom) zvani Crnogorac (koji se pojavljuje u vašem prilogu zajedno sa njemu sličnima) prebija i lomi nogu g. J. P., zvanom Joca Francuz, starom čoveku koji hrani i voli te pse i koji je upravo zbog toga vodio spor pred sudom protiv dotičnog. Kada je februara meseca o.g. u 7,10 ujutro živ poliven benzinom i zapaljen BB pas u istom tom Mirijevu, nijedna kamera nijedne TV nije bila „slobodna“ da to snimi! Ko može tako nešto da učini svakako nije normalan, ali problem je u tome što taj neko slobodno šeta i što „nadležne“ službe za njega ne postoje, a takvih je nažalost mnogo!

Uređivačka politika jedne kuće je naravno njena stvar, ali samo želim da vam skrenem pažnju da je pitanje pasa veoma osetljiva tema, kojom se svakako treba baviti, ali na daleko ozbiljniji, sveobuhvatniji i promišljeniji način. Pošto pročitate Podsetnik u prilogu, pitajte se da li jedna kuća kao što je vaša treba emitujući takve ad hoc priloge da se svrsta na stranu nasilništva, primitivizma i onog vremena od kojeg smo jedva utekli… dok se mi drugi svojski trudimo da sa lica Srbije skinemo sliku primitivizma i zaostalosti kojom nas je žigosao bivši režim.
Ja lično ne želim u to da verujem, barem ne kada je vaša kuća u pitanju.


Koristim ovu nesrećnu priliku da vas obavestim da je od juče zvanično registrovana nova nevladina organizacija „Evropska inicijativa 17“,  koja je osnovana sa ciljem da se svi zajedno izborimo za red, kulturu mišljenja, življenja i ponašanja, za toleranciju te da u tom kontekstu i pitanje napuštenih pasa bude rešeno na način koji dolikuje savremenom svetu i koji će biti primeren našem putu ka Evropskoj uniji.

U tom smislu lično očekujem pomoć i saradnju svih elektronskih medija i pisane štampe, a stojimo vam na raspolaganju za svaku informaciju, dokaz ili bilo šta drugo.

Izražavajući žaljenje još jednom zbog te nepromišljenosti, želeći vam uspeha u vašem veoma odgovornom radu, molim vas da primite izraze mog najdubljeg poštovanja.


Predsednik
„Evropske inicijative 17“ 
Beograd, 28. maj 2003.