13 January, 2010

Pismo Brižit Bardo Predsedniku Tadiću

Pariz, 25.april 2005.


Kabinet Predsednika
Republike Srbije
g. Boris Tadić
Andrićev Venac br.1
11 000 BEOGRAD
SRBIJA I CRNA GORA


Otvoreno pismo

Gospodine Predsedniče,

Srca slomljenog i ožalošćene duše pozivam Vas da se zauzmete da se napokon zaustavi gnusni masakr čije su žrtve ulične životinje u Srbiji. Brojna svedočanstva potkrepljena fotografijama koje ilustruju jeziva zlostavljavanja kojima se podvrgavaju ova nedužna bića, stižu do moje Fondacije i otkrivaju sav užas kampanja za njihovo istrebljenje koje se sprovode po nalogu nadležnih vlasti.

Satanizovani u medijima, ovi ulični psi i mačke postali su, mimo svoje volje, paćenici i žrtve dela Vaše populacije koja izgleda nalazi sadističko zadovoljstvo u njihovom divljačkom mučenju. Paralelno, eskadroni smrti sistematski patroliraju svakim kvartom Beograda, da bi se masovnim trovanjem uništila nekolicina preživelih od istrebljenja. Deterdženti , kao i drugi proizvodi koji se koriste prouzrokuju nedopustivu patnju i agoniju. A šta tek reći o leševima pasa kojima je pažljivo odrana koža?

Znam da Vaša zemlja i Vaš narod nastoje da zaleče rane nasleđene sramnim i brutalnim ratom. Ali, to je bilo pre deset godina. Danas, došlo je vreme da se obnove lepe emocije i davno izgubljena humanost.

Saznanje o svakodnevnom jezivom postupanju sa uličnim životinjama prešlo je granice Vaše zemlje. Na Vaš narod upire se prstom, smatra se krvnikom i zločinački nastrojenim prema životinjama. Vaša prestonica postala je Bukurešt – ogledalo užasa. Ni Beogradski maraton, niti Evropsko prvenstvo u košarci 2005 ne mogu biti opravdanje za divljačko "čišćenje" grada. 

Vi imate moć da sve to promenite i da Srbiji vratite njeno dostojanstvo. Založite se za izradu nacrta zakona o zaštiti životinja, promovišete kampanje za sterilizaciju i vakcinaciju uličnih životinja po ugledu na Grčku ili Tursku. Naučite Vaš narod da životinja, makar bila i ulična, zavređuje naše poštovanje i naše sažaljenje. 

U nadi da nećete ostati gluvi na ovaj moj vapaj iz očaja, uveravam Vas g. Predsedniče, da uživate moje poverenje.


Brižit Bardo
Predsednica

 

Danas 28.april   Danas 29.april

 

Sačuvajte kao pdf fajl:

Pismo Brižit Bardo

Odgovor predsednika Srbije Borisa Tadića