13 January, 2010

Pismo Brižit Bardo Predsedniku KSS

Pariz, 31. avgust 2005.
Gospodin Miodrag BABIĆ  
Košarkaski savez  
Sazonova Str.83
11000 Beograd
SRBIJA
 
Otvoreno pismo
 
 
Gospodine Predsedniče,
 
Nekoliko nedelja pre Evropskog šampionata u košarci koji će se održati u Beogradu, želela bih da skrenem Vašu pažnju na surovu praksu koju provode gradske vlasti kako bi uklonile ulične životinje pre ovog sportskog događaja.
 
Pretpostavljam da znate da eskadroni smrti pretražuju grad s namerom da potruju masu životinja koje su bile hranjene i mažene od strane njihovih mnogobrojnih zaštitnika. Suptance, poput deterdženta i drugih, koje se koriste za ubijanje prouzrokuje neizdrživu patnju i agoniju. Sem toga, ta nedužna bića su postala objekti iživljavanja jednog dela stanovništva, koje kao da nalazi sadističko zadovoljstvo u njihovom divljačkom mučenju. Ovo je nedopustivo imajući u vidu da su beogradske vlasti 2002. godine zatražile pomoć od moje Fondacije za finansiranje sterilizacije, vakcinisanje i identifikaciju više stotina uličnih pasa, u cilju usvojanja jedne humane i civilizovane metode.
 
Danas, neprestani masakri čine da je grad Beograd postao scena užasa. Brojni psi nisu uspeli da izbegnu trovanja, sakaćenja i druge vidove zlostavljanja. U aprilu mesecu, obratila sam se Predsedniku Srbije, gospodinu Tadiću, da osudi takvo divljačko ponašanje i da podrži kampanju sterilizacije. Danas se obraćam Vama, jer je nehumano da psi plate svojim životima organizovanje Evropskog šampionata. Ništa ne može da opravda takvo divljačko "čišćenje".
 
Sigurna sam da ce podrška Košarkaskog saveza akciji sterilizacije pasa i izražavanje njenog stava protiv njihovog besmislenog genocida, imati značajan odjek u javnom mnjenju i kod organa vlasti.Redovnim informisanjem i stalnim radom na buđenju osećaja kod ljudi po ovom pitanju, mozemo proizvesti saosećanje i promenu mentaliteta i ponašanja prema životinjama. Zaista mislim da Vi možete učestvovati i doprineti takvoj evoluciji. Nadam se od sveg srca da mogu računati na Vašu podršku.  
 
Nadajući se da ćete uvažiti moje mišljenje i da ćete shodno njemu postupiti, poštovani gospodine Predsedniče, primite moje iskrene pozdrave.
 
Takođe želim dobar uspeh Vašoj ekipi na Evropskom prvenstvu u košarci, "Euro2005".  
 
Brižit BARDO
Predsednica