16 March, 2010

Praćenje zdravstvenog stanja napuštenih životinja

Sekretarijat za komunalne i stambene poslove potpisaće uskoro protokol o saradnji sa Srpskim veterinarskim društvom radi uzorkovanja krvnih seruma od uličnih pasa. Kako je za Beoinfo rekao Vladimir Terzin, pomoćnik sekretara, protokol podrazumeva uzimanje uzoraka krvi od uličnih životinja koje su podvrgnute sterilizaciji na Fakultetu veterinarske medicine u okviru sprovođenja Strategije za rešavanje problema pasa lutalica na teritoriji Beograda.

– Posredstvom ovih analiza moći će da se utvrdi zdravstveno stanje napuštenih životinja, tačnije da li su one prenosioci ili „rezervoari” infektivnih oboljenja koja mogu ugroziti ljude. Pre svega, reč je o bolestima poput besnila, bruceloze, dirofilarioze i raznih parazitskih oboljenja. Pored toga, za svaku životinju daće se i opis, kao i lokacija s koje je uzeta, čime ćemo dobiti sliku epizootiološke situacije na području grada. Krajnji cilj svakako je prevencija ovih oboljenja i sprečavanje prenošenja na ljude, kao i pojačavanje monitoringa kako bi se znalo koja su područja krizna. U slučaju iznalaženja ovakvih područja, u njima će se pojačavati kontrola i dezinfekcija – kazao je Terzin.

Ukoliko se utvrdi da na određenoj lokaciji gde borave psi lutalice oni nisu uzročnici određenih bolesti, veterinarski inspektori pojačaće kontrolu vlasničkih životinja. Savesnost vlasnika pasa ponovo je nešto na šta treba apelovati jer je veoma važno da životinje jednom godišnje budu vakcinisane od besnila i da se bar dvaput godišnje obavi dehelmintizacija, odnosno čišćenje životinja od crevnih parazita.

– Još je važnije da građani uklone sve ono što za njihovim psom ostane jer moraju da imaju svest o tome da njihova životinja može da bude uzročnik zaraznih oboljenja – dodao je Terzin.

Građani koji se nesavesno ponašaju ne samo da ugrožavaju zdravlje drugih već i na izvestan način krše zakone i podzakonske akte, čime onemogućavaju uvođenje reda u oblasti zoohigijene na čemu grad godinama istrajava.

Izvor: Beoinfo vesti