26 April, 2010

Gradonačelnik Dragan Đilas podržao skup „Stop nasilju nad životinjama”

Protestni skup „Stop nasilju nad životinjama”, koji su organizovala udruženja za zaštitu životinja, održan je danas ispred Starog dvora. Protestu su se pridružili gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, sekretar za komunalne i stambene poslove Predrag Petrović i pomoćnik sekretara za komunalne i stambene poslove Vladimir Terzin. Skup su organizovali Društvo za zaštitu životinja, Udruženje „Evropska inicijativa 17” i Udruženje za zaštitu životinja i građanske svesti „Feniks”.

Kako su naveli organizatori, protest je organizovan zbog terora nad životinjama i učestalog ubijanja uličnih životinja, ponekad čak i vlasničkih, što je kulminiralo u slučaju keruše Mile, kojoj su amputirane sve četiri šape.

– Plan gradske vlasti jeste da u narednih godinu i po dana izgradi tri azila za napuštene životinje. Azil u Rakovici je otvoren već nekoliko meseci, a ubuduće će ovakvih objekata biti u Mladenovcu i na Paliluli. Takođe, grad je pokrenuo akciju sa Veterinarskim fakultetom za sterilizaciju i kastraciju životinja, a u saradnji sa MUP-om biće obezbeđeno specijalno vozilo za dva člana „animal police” čiji će se obuka finansirati u inostranstvu – izjavio je Predrag Petrović.

Na današnjem protestu snažno je podržana namera da se formira policija za životinje, a predloženo je i uvođenje SOS telefona za prijavljivanje zlostavljanja životinja koji bi bio u funkciji 24 sata. Udruženja su pozdravila gradske vlasti zbog pozitivne reakcije na njihovo pismo povodom uvođenja taksi na ljubimce, u kojem su ukazali na problem evidencije životinja, zbog čega će se uvođenje taksi odložiti do potpunog sređivanja evidencije.

Svrha takse za kućne ljubimce jeste, pre svega, da se pospeši udomljavanje pasa i neće je plaćati oni građani koji udome životinje iz nekog azila, a onima koji plate taksu sledeće godine ćemo izdavati vaučere na osnovu kojih će besplatno moći da sterilišu svoje ljubimce, rekao je Predrag Petrović.

Pred nekoliko stotina ljudi na skupu su govorili predsednica Udruženja „EI 17” Danica Drobac, predsednica Udruženja „Feniks” Milica Ranković, kao i aktivisti, veterinari, psiholozi, glumci i pevači.

Izvor: Beoinfo vesti