26 April, 2010

Taksa na kućne ljubimce odlaže se do kompletiranja baze podataka

Sekretarijat za komunalne i stambene poslove saopštio je da se odlaže naplata takse na kućne ljubimce do ažuriranja jedinstvene baze podataka na nivou republike. Naknada će se određivati na osnovu preciznih podataka o vrsti i poreklu životinje (da li je udomljena, to jest da li je sterilisana ili ne), a Sekretarijat za komunalne i stambene poslove namerava da kroz bazu podataka dobije potpunu sliku o ljubimcima na teritoriji Beograda.
 
U skladu sa strategijom grada u oblasti brige o životinjama koja podrazumeva i uklanjanje sa ulica životinja opasnih po slobodno kretanje građana, sekretarijat najozbiljnije pristupa toj oblasti i sprema primenu takse tek kada se bude raspolagalo preciznim podacima o ljubimcima. Namera je da se od plaćanja takse oslobode svi koji se bave zbrinjavanjem životinja, ali i oni građani koji su sterilisali svoje ljubimce.
 
Strategija grada Beograda jeste u skladu sa najsavremenijim standardima u oblasti brige o životinjama zemalja Evropske unije. U dogovoru sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, u pripremi je formiranje specijalnog odeljenja policije za zaštitu životinja od zlostavljanja (animal police). Iz sredstava grada biće izdvojen novac za kupovinu jednog specijalizovanog vozila, kao i za obuku u inostranstvu dva pripadnika policije koji će biti deo tog odeljenja. Ono će 24 sata dnevno biti zaduženo za sprečavanje nasilja nad životinjama u glavnom gradu.