19 November, 2010

„Epidemija“ masovnog trovanja životinja u Beogradu ne jenjava, nisu pošteđene ni vlasničke! (saopštenje za medije)

Samo dan nakon slučaja zaziđivanja mačaka i njihovog oslobađanja, saznajemo da je u Ralji, ulica Ljubivoja Gajića 19, NN lice, sto posto neki „komšija“, posulo kreozan u privatno dvorište S.S. koja ima mačke! Naša članica, Snežana, otišla je da nahrani mačke jer je vlasnica bolesna i morala je da ode na hemo terapiju, a po dolasku zatekla je jednu mačku mrtvu, njeno mače i mačora koji se borio za život... Prizor je bio jeziv, celo dvorište je bilo žuto! Pozvali smo policiju, koja je izašla na teren. Pitanje koje nas godinama muči jeste kako smeju takvi da u tuđe dvorište bacaju otrov i tuđe životinje da ubijaju? Pa gde su tu osnovna prava, na privatnu svojinu, na privatnost i na pravo da se ima životinja? Da ne govorimo o emotivnom bolu žene već ozbiljno narušenog zdravlja?! Strašno i nedopustivo....

Iste nedelje kada je na Bežanijskoj Kosi ubijeno šest uličnih pasa, javila nam se očajna J.V iz Rušnja, Opština Čukarica, adresa Like Ružića, tražeći našu pomoć jer su joj komšije, takođe kreozanom otrovale tri psa: Cucu, Bakija i Lolicu, malo štene (slike u prilogu)! Ubijena je i kuca koju je vlasnica svojevremeno usvojila od pokojne Goce Sitarice, koja je bila član EI 17 i koja je, zajedno sa svojom porodicom, tragično ubijena o čemu su mediji pisali. Devojka je bila van sebe jer od 2007. do ovog slučaja otrovano joj je pet pasa! Ko si ti «ljudi» koji ne dozvoljavaju drugim ljudima da imaju svoje životinje? Jelena nam je rekla da su svi psi likvidirani i u susednoj ulici, takođe vlasnički, u ulici Save Hadžića 4 i 5! Kakav je to bezobrazluk, uvek iste manjine, koja sebi daje sva prava, a drugima ni jedno jedino?!
Istih tih dana, otrovan je ulični pas na Novom Beogradu, kod Yu Biznis centra, mlad, mazan i „odrađen“ (čip 688050000357101) o kome je brinuo S.Č. On je otrovan mišomorom. A u drugom delu Beogradu, u Mirijevu, jedva je preživeo trovanje kreozanom pomešanim sa još nečim, pas isto tako odrađen u Rakovici (6880500000332713), mlad i mezimac grupe divnih mladih ljudi koji su se borili za njegov život 72 sata! Hvala plemenitoj mladosti Mariji, Nataši, Jeleni, Ivani i drugima. Na Senjaku je takođe otrovan vlasnički pas istih tih dana!
 
Pitamo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ima li nameru da izvrši konfiskaciju zabranjenog pesticida, kreozana? Čemu zabrana, ako ga ima u tonama u posedu zlih ljudi?! Truje se cela Srbija i sav živi svet kontinuirano i nekažnjeno... Nadasve primitivno!
Policija je izvršila uviđaj u svim pomenutim slučajevima trovanja, forma je ispunjena, ali podsećamo da do sada ni jedan jedini trovač nije identifikovan i osuđen, iako se radi o većem broju krivičnih dela (čak i o izazivanju opšte opasnosti) i iako se psi i mačke, deceniju unazad, masovno truju u ovom gradu.
Masovno i kontinuirano trovanje vlasničkih životinja, suprotno uvreženoj matrici, dokazuje našu tezu da takvi ubijaju životinje jer ih mrze, a ne zato što ih ugrožavaju!

Zemlja i grad u kome se „sugrađanima“, uprkos civilizovanim zakonima, „dozvoljava“ da dnevno ubijaju životinje se sama ispisuje iz civilizovanog sveta. Laku noć Srbijo, laku noć Beograde!
 

Danica Drobac, predsednik EI 17
 
DSCN0017_thumb1       IMAG0025_thumb1
IMAG0014_thumb1                                        Picture-135_thumb1