16 November, 2010

Maca sa mačićima živa zazidana! Ipak, spašena!

Radnik Toplane, iako je bio obavešten da se mace nalaze u cevima i pukotinama podstanice, zazidao ih rekavši da ga to ne interesuje?!

Naime, u naselju Vidikovac, na adresi Vidikovački Venac br. 27, objekti gradske toplane su godinama neobezbeđeni. Zapravo, na mestima gde se nalaze toplotne cevi ima pukotina u betonu i to je tako godinama unazad. Upravo zbog toplote cevi u tim pukotinama mačke, o kojima brinu stanari okolnih zgrada, godinama su se tu sklanjale od nepovoljnih vremenskih uslova i zime.

U četvrtak, 11. novembra, radnik Toplane je posle niza godina, a na poziv građana, konačno došao da zatvori pukotine zbog stanja u kome se objekat nalazi. Međutim, oglušujući se o molbe građana da se unutra nalaze životinje, on je, uz konstataciju da ga to ne zanima, kao u grobnicu žive zazidao mačku sa leglom mačića!? U betonu se celu noć čulo zapomaganje i grebanje zarobljenih životinja. Uznemireni i očajni građani su kontaktirali gradski servis Beokom sa molbom da pomognu i zahvaljujući zaposlenima te službe, ekipa gradske toplane ponovo je izašla na teren da otvori zazidane delove da bi zarobljenim macama omogućila dotok vazduha. Svaka čast Beokomu koji je zaista osvetlao obraz Beogradu i time potvrdio u praksi novu - humanu politiku koju on sprovodi u pogledu životinja.

Stanarima je dat rok od dva dana da životinje izvuku – a to je sutra, što je gotovo nemoguće, jer se radi o uplašenim životinjama koje su dodatno, posle zaziđivanja, prestravljene i ne smeju da izađu. Kada taj rok istekne, pukotina će opet biti zazidana, bez obzira na to da li su životinje ostale unutra ili ne?!

Upravo zbog toga EI 17 se obratila Sekretarijatu za stambene i komunalne poslove sa molbom da interveniše kod nadležnog javnog preduzeća da se nikako ne pristupi radovima pre nego se mace izvuku napolje. Sekretarijat je to odmah učinio i svaka pohvala, a ostaje da stanari kako znaju i umeju što pre izvuku sve mace.

Najnovija vest: prema kazivanju stanara, ispostavilo se da zaziđivanje maca nije bilo slučajno, već da je jedna komšinica koristeći lične veze u toplani, sa namerom da likvidira životinje na najmonstruozniji način, namerno to učinila! Rukovodeći kadar nije ništa o tome znao i dobro je da je ovakva monstruozna namera osujećena.

 

Evropska inicijativa 17