14 November, 2010

Jeziv epilog slučaja dadilje u Nede Spasojević na Bežanijskoj kosi i trovanje ŠEST uličnih pasa od strane komšija!

Ogorčeni i besni saopštavamo javnosti da su stanari zgrada Nede Spasojević iz brojeva 22, 20 i zgrade preko puta na Bežanijskoj kosi, UBILI ŠEST ULIČNIH PASA! Uoči prošlog vikenda, ubili su tri psa, stariji štenci „odrađeni“ u Rakovici i vraćeni na ulicu jer su bezopasni po ljude, i jednog koji se tu zatekao samo tada. U ponedeljak, pas Crni koji je tu rođen i koji je živeo 8 godina bio je nestao, da bi se vratio tog dana da ispusti dušu na mestu na kome je i rođen. Juče, poslednji pas na toj lokaciji u širem smislu otrovan je u Vespučijevoj ulici 21 koja je 30 metara dalje od inkrimisane lokacije! Nema više nijednog!

Ovakav zločin ne nastaje preko noći. Njemu je prethodio pravi rat u kome su brojni, ne sluteći najgore, svojim pogrešnim potezima doprineli da njegov ishod bude ovako fatalan i sramotan za Beograd i Srbiju koja želi da postane deo Evrope.
 
Moramo da podsetimo na naše saopštenje povodom slučaja dadilje koje ni jedan mediji nije preneo? Nije, a to je bila kobna greška jer smo ISTINU izneli, a dalji tok događaja to i potvrđuje. Zaverenici i buduće ubice a priori su dobile podršku u medijima, čime su stekli tu slobodu i hrabrost da neometanu ubijaju pse usred Beograda! Iako su neki mediji tom prilikom pisali kako je krv tekla i svašta drugo, mi smo iz pouzdanih izvora dobili informaciju da dadilja ima samo ogrebotinu?! Nakon slučaja dadilje, zaverenici i buduće ubice pismeno su se obratili Sekretarijatu za stambene i komunalne poslove, uvek sa istim zahtevom da se reše pasa. Predstavnik Sekretarijata je izašao na teren i pošto se i sam uverio da pomenuti psi ne predstavljaju pretnju za građane, zamolio je predstavnika grupe zaverenika da budu tolerantni. Međutim, šta oni čine? Ubijaju nedužne životinje za koje je i predstavnik Grada konstatovao da nisu agresivne?! Kako smeju? Šta to znači u stvari? To znači da pojedinci sebi daju sva prava, a drugim nijedno, da otvorenu iskazuju građansku neposlušnost prema Gradu, ali i da delove grada u kojima oni lično žive „prisvajaju“ jer ih „uređuju“ po sosptvenoj volji?! Takvi ne žele da dele gradski prostor sa psima iako ih ne diraju i to je jedini razlog zbog kojeg ulaze u rat protiv pasa, a pošto redovnim putem ne uspeju da ih se reše jer nisu agresivni, oni ih se fizički „rešavaju“ tako što ih ubijaju! Pa gde to ima? Ispada da što neko ne želi da vidi psa je „dovoljan“ razlog da ga ubije?! Mi smo civilizacijski – DNO! Pominjanje Evrope, u ovakvoj stvarnosti, zaista vređa inteligenciju!
 
Kako je moguće da ubiju i šestog psa par dana nakog ubijanja prethodnih pet? Moguće jer to nije prvi put (Stari Merkator, 4 trovanja) jer sistem, ali i ponašanje nadležnih je takvo! Policija je izašla na uviđaj za prva četiri psa, Tužilaštvo je dalo nalog da se izvrši obdukcija i na prvi pogled sve je u redu „sistem“ je odregovao po zakonu. Međutim, prošlo je nedelju dana od trovanja prve grupe pasa, zatim petog pasa Crnog i konačno šestog juče, a da niko iz policije nije kontaktirao osumnjičene, niti predočio zakonske posledice po njih. Kažu da čekaju rezultate obdukcije, a koliko nam je poznato, još uvek obdukcija nije ni urađena i mišljenja smo da je to samo izgovor. Policija igra ključnu ulogu i od stepena prioriteta koji daje, sve ostalo će zavisiti. Ako neko izvrši par krivičnih dela javno, javno jer su svi nadležni upoznati sa tim, i u danima koji predstoje ništa mu se ne desi, čak ni poziv na informativni razgovor, pa što ne bi ponovio pomenuta dela? Sporost, formalno, ali ne i suštinsko ispunjavanje zakona je nepremostiv problem u ovakvim slučajevima. Ovaj slučaj se izdvaja po tome što su izvršioci poznati jer je staratelj dao sva imena, ne samo policiji, već i medijima jer su se nedavno onoliko eksponirali. Izdvaja se i po tome što su „šumari“ i „kauboji“ ubili ne jednog, već šest pasa! Pored masovnog trovanja pasa nedavno u Borči, kojom prilikom je ubijeno 8 uličnih odrađenih – dobrih pasa, ovo je alarmantan slučaj jer ukazuje na to da su se pojedinci oteli od zakona i da bukvalno rade šta hoće, a niko ih ne kažnjava. Kršeći postojeće zakone, uvode anarhiju u društvo, a nadležni su i dalje inertni čime tolerišu nasilje, a pojedini mediji zarad senzacionalizma po svaku cenu, ne osuđuju na vreme nasilje u najavi.
 
Pomenuta grupa zaverenika je izuzetno agresivna i opasna po društvo i ne prezaju od toga da i na ljude koji vole životinje krenu. Kontinuirano progone, prete fizičkim napadom, psihički maltretiraju i neometano se iživljavaju nad starateljom sada već pokojnih pasa, a na očigled policije! O kakvim pravima mi u Srbiji možemo da govorimo, osim o pravu jačeg!
 
Vrhunac je što su dotični izvršioci niza krivičnih dela, pošto su pse pobili, „naložili“ radnicima građevinske firme „Zeta“ koja na gradilištu izvodi radove, da mrtve pse odnosu na divlju deponiju u neposrednom susedstvu, što su ovi i učnili! Time su prekršili čitav set drugih zakona, sila boga ne moli!
 
Pozivamo policiju i sudstvo da napokon zaustave divljanje ovakvih primitivaca. Ne može nevladin sektor da bude zamena za inertnost nadležnih, a izvršioci moraju da odu u zatvor za primer svim sadašnjim, ali i budućim izgrednicima.
 
Konačno, nema veće napravde na ovome svetu od stavljanja znaka jednakosti između žrtve i agresora, ili još gore, zamene uloga, makar se radilo o psima!
 
 
Evropska inicijativa 17
Danica Drobac, predsednik